Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η 2η διμερής επιστημονική – εκπαιδευτική  συνάντηση του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ με το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Κυρίλλου και Μεθόδιου των Σκοπίων, με θέμα τη Διαχείριση των Αστικών Λυμάτων στις δύο χώρες και την από κοινού αντιμετώπιση των διακρατικών υδατικών πόρων, για τη λίμνη των Πρεσπών.

Στη συνάντηση οι φοιτητές και οι φοιτήτριες των δύο πανεπιστημίων είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια βιωματική εκπαιδευτική διαδικασία που περιελάμβανε ομαδική μελέτη, εκπόνηση εργασιών και παρουσίαση αποτελεσμάτων πάνω σε θέματα διαχείρισης διακρατικών υδατικών πόρων με έμφαση στη διαχείριση λυμάτων. Επιπλέον, η διαδικασία περιελάμβανε σχετικές εισηγήσεις των καθηγητών και εκπαιδευτική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων του Resen και της Φλώρινας, ανάντι και κατάντι της λίμνης.

Οι συμμετέχοντες και από τις δύο χώρες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και προβληματισμούς και να επεξεργαστούν προτάσεις αντιμετώπισης κοινών ζητημάτων, ενώ, παράλληλα, δόθηκε η δυνατότητα για την εμβάθυνση των επιστημονικών και εκπαιδευτικών σχέσεων μεταξύ των δύο ιδρυμάτων, κυρίως δια της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των φοιτητών και των φοιτητριών από τα δύο ιδρύματα.

Η συνάντηση διεξήχθη στο (παλιό) Μοναστήρι (Bitola, FYROM) και σε αυτήν συμμετείχαν 18 φοιτητές και φοιτήτριες από το Πανεπιστήμιο Κυρίλλου και Μεθόδιου συνοδευόμενοι από τους καθηγητές Zoran Markov, Atanasko Tuneski, και Darko Babunski, και τον υποψήφιο διδάκτορα Iljco Jovanoski και 14 φοιτητές και φοιτήτριες από το ΑΠΘ, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές Ι. Ξενίδη και Α. Ζαφειράκου. Στην ελληνική αποστολή συμμετείχε και ο Δρ. Χ. Σκουλικάρης εκπροσωπώντας την INWEB/UNESCO. Την οργανωτική επιτροπή της συνάντησης πλαισίωσαν τα ιδρύματα Konrad-Adenauer-Stiftung (Γραφείο Σκοπίων, κ. Daniela Popovska) και Wilfried Martens Centre for European Studies (Katerina Jakimovska).

Worskhop Day 1


Workshop Day 2


Visit in Bitola


Field tour in Resen WWTP


Field tour in Florina WWTP