ΕΚΔΟΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Όλα τα έγγραφα εκδίδονται μόνο στην Ελληνική γλώσσα, εκτός από το Παράρτημα Διπλώματος που εκδίδεται και στα Αγγλικά. Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να φροντίσει για την μετάφραση των άλλων εγγράφων. Καλό είναι να βεβαιωθείτε τι ακριβώς ζητάει η υπηρεσία/ίδρυμα στο εξωτερικό και από πού δέχεται τη μετάφραση.

Επίσης να μάθετε εάν ζητάει να επικυρωθεί το έγγραφο από την Περιφέρεια της πόλης όπου εκδόθηκε, δηλαδή να πάρει τη σφραγίδα της Χάγης (Apostille). Για να πάρει σφραγίδα της Χάγης το έγγραφο πρέπει είτε να έχει χειρόγραφη υπογραφή και μπλε σφραγίδα ή να έχει ψηφιακή υπογραφή και τον Μοναδικό Κωδικό Ελέγχου Εγγράφου (QR Code). Εάν θα στείλετε το πιστοποιητικό ηλεκτρονικά για σφραγίδα, θα πρέπει να αναγράψετε και τον τόπο προορισμού του. Η μετάφραση πρέπει να γίνει μόνο αφού πάρει τη σφραγίδα γιατί μεταφράζεται και αυτή.

Έγγραφα που εκδόθηκαν από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης παίρνουν τη σφραγίδα της Χάγης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης: www.m-t.gov.gr

Η διαδικασία αιτήσεων πιστοποιητικών διαφέρει για φοιτητές που έχουν αποφοιτήσει με

 1. το εξαμηνιαίο πρόγραμμα σπουδών
 2. το ετήσιο πρόγραμμα σπουδών
 1. Φοιτητές που έχουν αποφοιτήσει με το εξαμηνιαίο πρόγραμμα σπουδών (εγγραφή στο Τμήμα από το 1982 και μετά)

Οι απόφοιτοι εξυπηρετούνται στη νέα φοιτητική πλατφόρμα students.auth.gr. Προϋπόθεση να μπορέσετε να συνδεθείτε στις πλατφόρμες είναι να έχετε ενεργό ιδρυματικό λογαριασμό με το ΑΠΘ.

Σε περίπτωση που δεν είχατε ποτέ ή που έχει λήξει ο ιδρυματικός σας λογαριασμός, απαιτείται:

 • να στείλετε με email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., όπου ζητάτε την δημιουργία/ανανέωση ιδρυματικού λογαριασμού με το ΑΠΘ και επισυνάπτετε μια από τις παρακάτω τρεις επιλογές:

(α) αντίγραφο λογαριασμού κινητού τηλεφώνου στο όνομά σας

(β) μια υπεύθυνη δήλωση προς τη Γραμματεία του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής σας, όπου δηλώνετε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου

(γ)  μια υπεύθυνη δήλωση προς τη Γραμματεία του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών με έκδοση μέσω του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (www.gov.gr), όπου δηλώνετε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου

 • αφού περαστεί ο αριθμός κινητού σας τηλεφώνου στο σύστημα της Γραμματείας και λάβατε σχετική ενημέρωση από τη Γραμματεία του Τμήματος, την επόμενη μέρα να επικοινωνήσετε τηλεφωνικώς με το Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΚΗΔ) του ΑΠΘ στο 2310 999 000 και να ζητήσετε δημιουργία/ανανέωση ιδρυματικού λογαριασμού.
 • αφού ανανεωθεί/δημιουργηθεί ο ιδρυματικός σας λογαριασμός μπορείτε να κάνετε την αίτησή σας στην πλατφόρμα sis.auth.gr/old όπου κατατίθεται το πόσο 6 ευρώ για κάθε αντίγραφο διπλώματος ή πιστοποιητικό, και 32 ευρώ για τη μεμβράνη.

Παραλαβή εγγράφων μέσω students.auth.gr (ειδοποίηση στην πλατφόρμα και μέσω του ιδρυματικού σας email).

 1. Φοιτητές που έχουν αποφοιτήσει με το ετήσιο πρόγραμμα σπουδών (εγγραφή στο Τμήμα πριν από το 1982)

θα πρέπει να μας στείλετε με email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. με τα εξής συνημμένα:

 • Αίτηση (διαθέσιμο εδώ)
 • Αντίγραφο της κατάθεσης στη τράπεζα ή pdf που δείχνει την συναλλαγή σας με e-banking (στοιχεία λογαριασμού στην παραπάνω αίτηση)
 • Μια υπεύθυνη δήλωση προς τη Γραμματεία του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών με έκδοση μέσω του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (www.gov.gr), όπου δηλώνετε ότι «επιθυμώ την διεκπεραίωση του επισυναπτόμενου αιτήματός μου» ή υπεύθυνη δήλωση με το ίδιο κείμενο με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής σας.
 • Στην υπεύθυνη δήλωση το πεδίο «Δ/νση Ηλεκτρ. Ταχυδρομείου (Email) πρέπει να είναι συμπληρωμένο.

 • Παραλαβή εγγράφων μέσω email.

Έντυπο αίτησης για την παραλαβή μεμβράνης

Επικοινωνία

Κανονικά η Γραμματεία δέχεται το κοινό κατά τις εργάσιμες ημέρες 11:00-13:00 όμως οι κανόνες για το περιορισμό της μη διάδοσης του COVID υπερισχύουν.

 • Τηλ 2310 995612 / 3
 • E-mail:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Που θα μας βρείτε;

1ος όροφος, Κτίριο 10 επεκτάσεων Πολιτικών Μηχανικών. Ακολουθείτε έναν εξωτερικό, σκεπασμένο διάδρομο ο οποίος είναι:

Πάνω από τη βιβλιοθήκη του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Δεξιά από το κτίριο του Τομέα Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος Απέναντι από τη αιμοδοσία του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ