Με μεγάλη χαρά σας προσκαλούμε
την Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2023, στις 11:00,
στην αίθουσα 515 (αμφιθεατρική υπογείου) της πτέρυγάς μας
στη διάλεξη του αποφοίτου του Τμήματός μας και καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος) κ. Αμβρόσιου Χ. Μπαγτζόγλου, MS, PhD, FASCE, FICE, FAWRA, FNGWA,
με τίτλο Ανθεκτικότητα υποδομών σε ακραία καιρικά φαινόμενα: Βέλτιστες πρακτικές και πιθανά διδάγματα απο τη Νέα Αγγλία των ΗΠΑ.
Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του μαθήματος Υδρεύσεις-Αποχετεύσεις του 5ου εξαμήνου ΠΠΣ του Τμήματός μας.

 

Ακολουθεί η περίληψη της διάλεξης και το σύντομο βιογραφικό του προσκεκλημένου μας.
 
 
Περίληψη
Δεδομένου του φορτισμένου  κλίματος που περιβάλλει το επίκαιρο πρόβλημα των προσφάτων καταστροφών στη Θεσσαλία, η διάλεξη θα αρχίσει με κάποιες βασικές παραδοχές. Θα συνεχίσουμε με περιγραφή των ακραίων καιρικών φαινομένων που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρονιά στην Ελλάδα, και θα αναφέρουμε τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε στο εγγύς μέλλον. Θα δούμε ότι αντιμετωπίζουμε ένα παγκόσμιο πρόβλημα, και πιο συγκεκριμένα θα παρουσιάσουμε τα παθήματα που έγιναν μαθήματα στην Νέα Αγγλία των ΗΠΑ. Θα ολοκληρώσουμε με παρουσίαση κάποιων διδαγμάτων που (ίσως) μπορούν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα και θα κλείσουμε με ερωτήσεις και συζήτηση (αν επιτρέψει ο χρόνος).
 

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
Ο Αμβρόσιος Μπαγτζόγλου είναι Καθηγητής Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ (UConn), όπου διδάσκει μαθήματα Υδάτινων Πόρων και Μηχανικής Περιβάλλοντος και ειδικεύεται στην αριθμητική μοντελοποίηση περιβαλλοντικών και υδρολογικών διεργασιών. Είναι Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του ΑΠΘ (1985), Fulbright Scholar-MS in Hydrology and Water Resources Engineering από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Φλόριντα (1987) και NATO Scholar-Διδάκτωρ Υδατικών Πόρων και Μηχανικών Περιβάλλοντος από το Πανεπιστήμιο California at Irvine (1990). Πριν ενταχθεί στον ακαδημαϊκό χώρο, κατείχε θέσεις έρευνας και ανάπτυξης αρχικά ως μεταδιδακτορικός συνεργάτης (1990-91) στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ (US DOE), και στη συνέχεια ως ερευνητής μηχανικός (1991-1993) και ανώτερος ερευνητής μηχανικός (1993-96) στο Southwest Research Institute με χρηματοδότηση από την Αμερικανική Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών (US NRC). Έχει εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στην επιτροπή Πιθανολογικής Ανάλυσης Συστημάτων (PSAG) της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενέργειας (NEA) του ΟΟΣΑ. Πριν από την ένταξή του στο UConn το 2002, υπηρέτησε ως Επίκουρος Καθηγητής Υδατικών Πόρων και Γεω-Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια (1997-2002). Ο καθηγητής Μπαγτζόγλου έχει βιογραφικό με περισσότερες από 200 τεχνικές δημοσιεύσεις, συμπεριλαμβανομένων 120 εργασιών σε αρχειακά περιοδικά με κριτές, κεφάλαια βιβλίων και μονογραφίες. Είναι εκλεγμένος Fellow της Αμερικανικής Εταιρείας Πολιτικών Μηχανικών (2012), του Ινστιτούτου Πολιτικών Μηχανικών (2012), της Αμερικανικής Ένωσης Υδάτινων Πόρων (2014) και της Εθνικής Ένωσης Υπόγειων Υδάτων (2016). Έχει υπηρετήσει ως Διευθυντής Προγράμματος Μηχανικής Περιβάλλοντος (2005-2009) και Πρόεδρος Τμήματος (2009-2019). Τα τρέχοντα ερευνητικά έργα του περιλαμβάνουν «Evaluation of Grid Resilience Activities with a Total System Performance Assessment Model» που χρηματοδοτείται από την Eversource Energy, «PIRE: Food and Water Security in Ethiopia» που χρηματοδοτείται από το NSF, «Cooperative Hydrogeophysics and Water-Resources Research» που χρηματοδοτείται από το USGS, και «RED Innovation πέρα από την Accommodation: Leveraging Neurodiversity for Engineering Innovation» που χρηματοδοτείται από το NSF. Έχει δώσει περισσότερες από 140 διαλέξεις σε όλο τον κόσμο και έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στην Αιθιοπία, τη Γαλλία, τη Νότια Αφρική και την Ελλάδα. Τέλος, είναι εκλεγμένο μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστήμιου του Κονέκτικατ.